menü

Kicsi lány óriási szívvel
2017. május 25.
Interjú Studer Ágnessel
Az alapszakaszt megnyerte, a bajnokságban ezüstérmet szerzett az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata, amelynek motorja a nem egészen 19 éves Studer Ágnes. Az ifjú irányító, akit az évad felfedezettjének is nevezhetünk - egyedülálló módon - két korosztályos válogatott világbajnoki kvalifikációjában is jelentős szerepet játszott.

- Jól sejtjük, ha azt gondoljuk, ebben az évadban valósággal berobbantál a felnőtt élvonalba, s a nemrég befejeződött évad igazi áttörést jelentett neked felnőtt szinten? - kérdezte Botár László a szekszárdiak csupaszív játékmesterét.

- Már az előző évadban is elég sokat játszottam, ám akkor a hetedik helyen végeztünk. Most megnyertük az alapszakaszt, a bajnokságban döntőt játszottunk, sokkal nagyobb érdeklődés, figyelem kísérte a csapatot. És mivel úgy érzem, ebben a sikeres szereplésben az én játékom is benne volt, igen, mondhatjuk, hogy áttörés volt nekem a szezon. Mind játéktudásban, mind pedig emberileg egy nagyon jó csapat, társaság jött össze nálunk, amely a szezon során folyamatosan lett egyre jobb, stabilabb. Az én játékom pedig, úgy érzem, a csapatéval együtt fejlődött.

- Két korosztályos válogatottban is tevékeny részese voltál a világbajnoki szereplés kiharcolásának, sőt - egészen egyedülálló módon - akár két korosztályos vb-n is szerepelhettél volna. Ezzel kapcsolatban azonban a közelmúltban nehéz döntést kellett meghoznod. Elmondanád, mi történt?

- Valóban nagyon nehéz volt, az eszemre hallgattam a szívem helyett. Nagyon szívesen részt vettem volna a második utánpótlás világbajnokságomon - az első remekül sikerült, bronzérmesek lettünk Csehországban - de végül úgy döntöttem, nem játszom az olaszországi viadalon. A szövetségi edzőkkel és a szekszárdi klub vezetőivel. továbbá Székely Norbert utánpótlás szakmai koordinátorral történt egyeztetések, megbeszélések után végül úgy döntöttem: nem veszek részt az U19-es világbajnokságon. Az NB I hajráját kisebb sérüléssel, nem teljesen egészségesen játszottam végig, nyáron pedig időben nagyon közel lesz egymáshoz az U20-as Európa-bajnokság és az U19-es vb. Előbbi július tizenhetedikén fejeződik be, utóbbi pedig öt napra rá kezdődik, s végül hosszú gondolkodás, tépelődés után elsősorban a saját egészségem érdekében úgy döntöttem: csak az U20-as Eb-n játszom.

- Egy bajnokságban, amelyben ennyi külföldi kosaras szerepel, nagyon ritka, hogy egy nem egészen tizenkilenc esztendős játékos így berobbanjon. Kiknek köszönhető, hogy ilyen gyorsan kulcsjátékos lettél egy élcsapatban?

- Nevelőedzőm Harsányi Mária volt. Vele nagyon egy hullámhosszon voltunk, úgy érzem, nagyon tetszett neki a hozzáállásom, jelentős szerepe van abban, hogy olyan mentalitással játszom, amilyennel. Az NB I-ben Magyar Gergelynél mutatkoztam be, aki két és fél évig volt edzőm Szekszárdon, és a korosztályos válogatottban is dolgoztunk együtt. A következő nagy ugrás Djokics Zseljko irányítása alatt következett, mint már mondtam, együtt fejlődtem egy középcsapatból élcsapattá váló társasággal.

- Van példaképed?

- Igen, Iványi Dalma. Nagyon szerettem a játékát, az ő utolsó évadjában kerültem fel az NB I-es csapathoz Szekszárdon, majd az a szerencse és megtiszteltetés ért, hogy dolgozhattam vele tavaly az U18-as válogatottban, benne volt a másik korábbi kitűnő játékos, Balogh Judit vezette stábban.

- Maradjunk kicsit a mentalitásnál: nem ismersz elveszett labdát, mindenhová odaérsz, ellened biztos nagyon kellemetlen játszani. A nevelőedződet említetted, hogyan fejlődött ez a megalkuvást nem tűrő küzdőszellemki nálad?

- Amikor Harsinál elkezdtem játszani, nagyon szerettem a labdát, ha nálam volt, és mindig megküzdöttem, harcoltam azért, hogy nálam lehessen. Edzőmnek nagyon tetszett ez az elszántság, tényleg kitűnő volt a kapcsolatunk. Amíg együtt dolgoztunk, ő nagyon sok mindenben erősített engem, jelentős szerepe volt abban, hogy úgy érzem, mára egy győztes mentalitású játékos lettem.

- Amihez nagyon nagy akaraterő is párosul. Néhány éve volt egy súlyos betegséged, s ehhez képest azon a nyáron - is - vezéregyénisége voltál a korosztályos válogatottnak...

- Ez éppen akkor történt, amikor világ, majd Európa-bajnokságon is szerepeltünk. Mononukleózisom volt, amely miatt úgy kezdtem az utánpótlás válogatottnál a felkészülést, hogy előtte két hónapig nem edzhettem, tehát fizikailag gyakorlatilag a nulláról. A vébét még jól bírtam, az Eb elejét is, de annak a végére már úgy érzem, ez visszaütött, akkor már nem ment úgy, ahogy reméltem magamtól.

- Viszont ehhez az Eb-hez fűződik pályafutásod egyik legemlékezetesebb alakítása, a dudaszó pillanatában dobott parádés nyerő tripla a horvátok ellen.

- Az valóban egy emlékezetes dobás volt, mindig örömmel emlékszem rá vissza. Szerencsére időnként mások is eszembe juttatják.

- Nővéred is kosarazik, Zsuzsa több, mint három évvel idősebb nálad, mégis úgy tűnik, te tartasz előrébb. Ez hogyan csapódik le a családban?

- Ó, nincs ebből semmi gond, nagyon jó tesók vagyunk. Zsuzsi nem annyira az irányító, inkább a kettes poszton érzi jól magát. Néhány éve bevezették a fiatal szabályt, attól kezdve pályán kell lennie egy húsz év alatti játékosnak az első félidőben. Zsuzsi ennek egy idő után már - velem ellentétben - nem lehetett a haszonélvezője, tehát kiöregedett ebből a védett korból. Addig mind a ketten játszottunk - remélem, nem csak azért, mert kötelező volt. Én maradtam húsz év alatt, sokat játszottam, sok tapasztalatot szereztem, amúgy nagyon tudunk örülni egymás sikereinek.

- Mik a céljaid a kosárlabdával?

- Bár a nemrég befejeződött évad tényleg nagyon jó szezon volt, azért még nagyon sokat kell fejlődnöm. Ez az elsődleges cél, a fejlődés, ehhez pedig az kell, hogy klubszinten folyamatosan a nemzetközi porondon, lehetőleg az Euroligában szereplő csapatban játszhassak. Remélem, a Szekszárd ilyen csapat lesz. Hosszabb távon pedig szeretnék stabil, meghatározó játékosa lenni a magyar felnőtt válogatottnak.

A nyerő tripla a horvátok ellen:

https://www.youtube.com/watch?v=QE-G58D9oRk[ Archívum ]
További hírek 
Edzőtovábbképzések, 2017 június
05/27 01:52
Női válogatottunk Olaszországban vendégszerepel
05/27 00:12
Visszavette a pályaelőnyt az Alba
05/26 22:49
Vásárhelyi Rakéták – MAFC „A” 89-52
05/26 21:05
Szombathelyi SI KA „A” – Zsíros Akadémia Kőbánya 54-69
05/26 19:23
Csata DSE „A" – Vasas Akadémia 46-84
05/26 18:33
Dávid Kornél KA – Vasas Akadémia 61-65
05/26 17:46
Courtney Vandersloot lett az év játékosa Törökországban
05/26 17:41
Kosárlabda Ak. Pécs – Csata DSE „B" 62-78
05/26 15:20
Debreceni KA-DSI – Soproni SI 66-49
05/26 15:13